اردیبهشت گیلان چنان با عطر شکوفههای بهار نارنج کوچه باغهای این سرزمین درهم آمیخت که حافظه گردشگری کشور نیز از عطر این موهبت بیبهره نماند و با ثبت در فهرست آثار ملی جاودانه شد وموسم بزمش در صدر برنامه گردشگران فرهنگی نشست.
اردیبهشت گیلان چنان با عطر شکوفههای بهار نارنج کوچه باغهای این سرزمین درهم آمیخت که حافظه گردشگری کشور نیز از عطر این موهبت بیبهره نماند و با ثبت در فهرست آثار ملی جاودانه شد وموسم بزمش در صدر برنامه گردشگران فرهنگی نشست.
به گزارش خبرنگار تیتر قزوین، گردشگری فرهنگی (Cultural tourism) به عنوان یکی از شاخههای مهم این صنعت در واقع شامل همه کارهایی است که برای آشنایی بیشتر با فرهنگ و هنر یک مقصد انجام میشود و امروز گیلان بواسطه جشنوارههای رنگینش به ضیافتی برای گردشگران فرهنگی تبدیل شده است که جشنواره بهارنارنج با ثبت در فهرست ملی به شماره 1058 در کومله لنگرود یکی از بارزترین و پراقبالترین این جشنوارهها است.
بیشترین شکوفههای بهار نارنج در شهرستانهای رودسر، املش، لنگرود، لاهیجان و تالش تولید میشود اما چندین سال است که جشن شکرانه شکوفههای بهار نارنج در کومله لنگرود برگزار میشود؛ برخی مورخان مانند عبدالحسین سعیدیان در کتاب " سرزمین و مردم ایران" درباره لنگرود مینویسد" لنگرود از شهرهای استان گیلان و یکی از شهرهای زیبای ایران با پلی آجری با شیب دوچشمهای و خانههای سفالی است" رودخانه لنگرود 27 متر پهنا دارد پلی آجری و شگفت انگیز با دو طاق برآمده برروی آن دیده میشود که بنام حاجی آقا پرد( پل) معروف است.
شاید این نام از نام حاجی آقا بزرگ منجم باشی بر این پل نهاده شد و به 2 دلیل این شهر را لنگرود گفته اند: نخست اینکه لنگرود در ابتدا لنگرگاه بود و دیگر نام رودخانهای است که از میان شهر میگذرد و به دریای خزر میریزد در گذشته کرجیها میآمدند و درآن بارگیری میکردند.
پیشترها و شاید همیشه پل خشتی لنگرود بنام حاجی آقا پرد( پل) نمادی بارز از جاذبههای گردشگری شهرستان لنگرود در شرق گیلان بوده و هست؛ اما اینک نمیتوان ازعطر بهار نارنج و عطرهیزم برای پخت نان تازه و محلی از جادههای کومله، ملاط و منطقه ییلاقی لیلاکوه گذشت به طوریکه اینک دهمین جشنواره بهار نارنج گیلان در کومله به هلهله ای چهار روزه تبدیل شده است.
شکوفههای بهار نارنج و خواص دارویی آن
مینا دهدار گردشگریست که پای ثابت جشنوارههای بهار نارنج گیلان است و میگوید: امروز زمانی که راهی جادههای لنگرود میشوید دیگر در آلاچیقهای 2 سوی این جاده تنها به پخت نانهای محلی گیلان چون کشتا و خرفه بر پشت ظرفهای سفالین بسنده نمیشود بلکه عطر دم نوشهای بهار نارنج شما را باخود به باغهای وسیع نارنج و پرتقال میکشاند.
او ادامه می دهد: وسعت باغهای مرکبات این خطه در دو سوی جاده به حدیست که وارد هر کدام از آنها که میشوی آسمان از انبوهش به سختی دیده میشود و عطر شکوفههای نارنج بر درختان سبز و وسیع غوغا میکند.
وی که کارشناس کشاورزی است از فواید بهار نارنج غافل نمیشود و توضیح میدهد؛ شکوفههای درختان نارنج را بهار نارنج گویند؛ بهارنارنج دارای طبع گرم و خشک است، اما برای افراد با طبع سرد هم بسیار مناسب است.
کارشناس کشاورزی از فواید بهار نارنج غافل نمیشود و توضیح میدهد؛ شکوفههای درختان نارنج را بهار نارنج گویند؛ بهارنارنج دارای طبع گرم و خشک است، اما برای افراد با طبع سرد هم بسیار مناسب است.
دهدار ادامه می دهد: این شکوفه خوش عطر، سرشار از ویتامین های C و D است؛ آرامش اعصاب، روشن – مرطوب و نرم کردن پوست، درمان آفتاب سوختگی، تازه کردن هوا، بهبود خواب و آنتیاکسیدان قوی برخی از فواید شکوفههای خوش عطر بهار نارنج است که در قالب انواع دمنوش و عرقیجات مورد استفاده قرار میگیرد.
وی ازدحام در جشنواره بهار نارنج سال گذشته را اگرچه موجب نشاط ورونق اقتصاد جامعه محلی دانست اما توضیح داد: استقبال سال گذشته از جشنواره بهار نارنج گیلان کم نظیر بود اما تردد را مختل کرده بود که امیدواریم این موضوع در برنامه ریزیهای امسال مد نظر متولیان قرارگیرد.
بهار نارنج 990 میلیارد ریال برای کشاورزان گیلان درآمدزایی دارد
جشن انار گیلان به فهرست رویدادهای گردشگری پیوست
چهار روز نشاط به شکرانه بهار نارنج
این روزها اخبار مربوط به جشنواره پراقبال بهار نارنج در گیلان داغ است و شهردار کومله در مصاحبهای به برگزاری چهار روزه این جشنواره اشاره کرده است و از رونمایی سرودی با محوریت بهارنارنج خبر داده است.
منوچهر مهدی پور معرفی مشتقات و محصولات بهار نارنج، پخت غذاهای بومی محلی،کودک و نوجوان و ایجاد غرفههای صنایع دستی را از بارزترین برنامههای جشنواره بهار نارنج اعلام کرده است.
وی همچنین گفته است: هفت دستگاه خودرو مینی بوس برای انتقال مسافران از مرکز شهر کومله تا محل جشنواره اختصاص یافته است.
جشنواره بهار نارنج نماد گردشگری کشاورزی( Agritourism) گیلان
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان بیان کرد: گیلان علاوه بر طبیعت گردی دارای ظرفیتهای بسیاری در راستای گسترش و رونق بخشی در دیگر شاخههای گردشگری از جمله گردشگری کشاورزی و سلامت است که جشنواره بهار نارنج نمادی برای این موضوع است.
ولی جهانی در حاشیه آغاز دهمین جشنواره بهار نارنج افزود: گردشگری کشاورزی تلفیقی از کشاورزی (Agriculture) و گردشگری (Tourism) است؛ مجموعهای از فعالیتها با هدف جذب گردشگر به باغها و مزارع کشاورزیست که بر پایه توسعه پایدار جامعه میزبان انجام میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی گیلان با توجه به وجود محصولات کشاورزی متعددی چون برنج،چای،زیتون، فندق، گل گاوزبان، گل محمدی و بسیار دیگر فرآوردههای کشاورزی که هریک از مرحله کاشت تا برداشت آن با آئینهای ویژه همراه است اظهار کرد: توسعه گردشگری کشاورزی در استان موجب افزایش ارزش افزوده محصولات برای کشاورزان میشود.
وی با توجه به وجود محصولات کشاورزی متعددی چون برنج،چای، زیتون، فندق، گل گاوزبان، گل محمدی و بسیار دیگر فرآوردههای کشاورزی که هریک از مرحله کاشت تا برداشت آن با آئینهای ویژه همراه است اظهار کرد: توسعه این شاخه از گردشگری موجب افزایش ارزش افزوده محصولات برای کشاورزان میشود.
جهانی ادامه داد: خدمات گردشگری به مثابه یک بازوی محرک یاریگر کشاورزی است؛ گردشگری کشاورزی تنها محدود به زراعت نیست و در تمامی واحدها اعم از باغبانی، پرورش دام، طیور و آبزیان قابل تعریف و اجراست و مزارعی که خدمات کشاورزی ارائه میدهند را غالبا با عنوان مزرعه گردشگری نیزمیشناسند.
وی تصریح کرد: جشنواره بهار نارنج امروز به یکی از رویدادهای باشکوه فرهنگی تاریخی استان تبدیل شده که هرساله به همت شهرداری و شورای اسلامی به مناسبت چیدن شکوفههای بهارنارنج در منطقه کومله شهرستان لنگرود برگزار میشود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گیلان افزود: برگزاری این جشنوارهها فرصتی است تا بتوانیم گردشگری کشاروزی را توسعه و بخشی از میراث ناملموس مرتبط با این شاخه گردشگری در استان را به گردشگران معرفی کنیم .
جهانی بیان کرد: به دلیل استقبال این جشنواره در دورههای پیشین بویژه نهمین دوره برگزاری جشنواره بهارنارنج تصمیم براین شد تا دهمین دوره برگزاری این جشنواره به مدت چهار روز از امروز 18 تا 21 اردیبهشت ماه در قالب جشنی برای کودکان و نوجوانان،پخت غذاهای محلی و مشتقات بهارنارنج، برپایی غرفههای صنایع دستی و اجرای آئینهای سنتی و فرهنگی برنامه ریزی شود.
وی ادامه داد: آداب و رسوم مرتبط با بهارنارنج در شهرستان لنگرود از قدمت دیرینه برخوردار بوده و یکی از اهداف اصلی برگزاری این جشنواره، معرفی خردهفرهنگهای مرتبط با این محصول در آئینهای سنتی مردم این منطقه و همچنین آشنایی هرچه بیشتر گردشگران با جاذبههای مختلف گردشگری استان گیلان است.
گیلان مملو از آئینهایی است که هر کدام قابلیت برگزاری یک جشنواره فرهنگی و هنری را داراست همچنین برداشت هر یک از محصولات کشاورزی در روستاهای گیلان با آئینهایی همراه است که این موضوع ظرفیتی برای جذب گردشگر و توسعه گردشگری روستایی محسوب میشود.
موسم برداشت شکوفههای بهار نارنج از 11 هزار و 323 هکتار از باغات نارنج گیلان آغاز شده است.
انتهای پیام/
منبع: ایرنا